Begraven of Cremeren?
Wat kies jij?
Begraven, cremeren, resomeren of ter beschikking stellen aan de wetenschap?
In Nederland zijn op dit moment 3 manieren van zogenaamde ‘lijkbezorging’. Dit is begraven, cremeren of het lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap. Nieuw is resomeren. Hieronder lees je er meer over.
Misschien hebben jullie vooraf al eens besproken wat je zou willen na je overlijden en weet je wat de wens van jouw dierbare is. Mocht dat niet zo zijn, dan begeleid ik je bij het maken van de juiste keuze.

Kies je voor begraven?
Naast de algemene begraafplaats Sint Janshof in Pijnacker-Nootdorp en begraafplaats Iepenhof in Delfgauw zijn er ook diverse kerkelijke begraafplaatsen. Kies je voor een andere begraafplaats, dan kan ik je daar natuurlijk ook bij begeleiden.
Over het algemeen kun je kiezen uit een:
- Gemeentelijke begraafplaats
- Kerkelijke begraafplaats
- Natuurbegraafplaats
Vaak kun je kiezen tussen een algemeen graf of een particulier graf.
Als je kiest voor een particulier graf mag je meestal zelf een plekje uitkiezen en is verlenging op termijn mogelijk. De grafrechten zijn dan in eigen handen en je bepaalt zelf wie er begraven wordt in het graf. De grafrechten zijn overdraagbaar, waardoor een graf in de familie kan blijven.
In een algemeen graf zijn meestal 3 overledenen begraven. Dit gaat op volgorde van overlijden. Een algemeen graf mag na 10 jaar worden geruimd. Na afloop van deze termijn kun je alsnog kiezen om een particulier graf aan te schaffen om de resten in te laten begraven.
Daarnaast is natuurbegraven een opkomend fenomeen. Het graf gaat op in de natuur, dit is eeuwigdurend en hoeft nooit verlengd te worden.
Kies je voor cremeren?
Tegenwoordig kiest meer dan 2/3 van de Nederlanders ervoor om gecremeerd te worden. Gaat jouw voorkeur uit naar cremeren? Dan kan ik je adviseren over de mogelijkheden en de diverse crematoria. Er is meer mogelijk dan je denkt. Zo krijg ik regelmatig de vraag of je aanwezig mag zijn bij het invoeren van de kist. Dat mag zeker!
Wat houdt resomeren in?
Misschien heb je de term resomeren al eens gehoord. Bij deze methode wordt het lichaam door middel van alkalische hydrolyse ontbonden.
Momenteel is resomeren (nog) niet toegestaan in Nederland. Wel is deze methode al volop in ontwikkeling en de verwachting is dat deze uitvaartvorm, naast begraven, cremeren of ter beschikking stellen aan de wetenschap in de (nabije) toekomst wettelijk mogelijk wordt.